Гора Говерла хурма
Citrusforum :: Плодово екзотичні, субтропічні та ягідні культури :: Плодові, екзотичні та субтропічні рослини :: Субтропічні рослини :: Хурма :: Сорта
Сторінка 1 з 1
Гора Говерла хурма
Форма Говерла (Сіянець № 1) - онучка Росіянки. Сіянець Нікітської бордової від вільного запилення. Плоди плоско округлі, великі (до 250 г), тверді, помаранчеві. Зав'язуються тільки при наявності запилення. М'якоть терпка. Зрілий плід оранжево-червоний. М'якоть оранжево-червона, повідло подібна, солодка. Плодоносить щорічно. Пожовтіння плодів - в кінці жовтня. Зберігання плодів до лютого.
Джерело: Черняєв В.П. Культура хурми в Криму і на півдні України. - 2012.
Гора Говерла, Гора Роман Кош, Гора Роджерс — авторами усіх трьох сортів є Юрій Богдановський з Феодосії та Василь Дерев’янко. Вважається, що ці сорти є сіянцями Нікітської бордової від вільного запилення.
З цих трьох сортів найбільш відомий і найбільш поширений Гора Говерла. Його зимостійкість помітно нижча ніж у Нікітської бордової, за сприятливих умов він здатний витримувати без пошкоджень зниження температури лише до -21…-23°С. Час достигання такий же як і у Нікітської бордової.
Маса плодів сягає до 270 г і це її єдина перевага. Урожайність — середня і навіть нижча. Багато плодів осипається вже перед самим їх достиганням ще зеленими. Сорт проявляє високу партенокарпічність, а за наявності запилювачів — малонасінність. Говорити про розміри дерева складно, тому що через часті обмерзання не може набути розмірів, закладених в його генотипі.
Смак плодів хороший, але очевидно поступається Нікітській бордовій. За звичайних умов вони здатні зберігатись до 1,5 місяця. Але якщо ви все ж хочете вирощувати Гору Говерлу, то потрібно це робити на зимостійких штамбо чи скелетоутворювачах.
Джерело: Дерев'янко В.М., Дерев'янко Н.В. Гібридна хурма. // Садівництво по-українськи: журнал. - 2017, №3. - с. 90-93. Автори фото: Дерев'янко В.М, Дерев'янко Н.В.
Джерело: Черняєв В.П. Культура хурми в Криму і на півдні України. - 2012.
Гора Говерла, Гора Роман Кош, Гора Роджерс — авторами усіх трьох сортів є Юрій Богдановський з Феодосії та Василь Дерев’янко. Вважається, що ці сорти є сіянцями Нікітської бордової від вільного запилення.
З цих трьох сортів найбільш відомий і найбільш поширений Гора Говерла. Його зимостійкість помітно нижча ніж у Нікітської бордової, за сприятливих умов він здатний витримувати без пошкоджень зниження температури лише до -21…-23°С. Час достигання такий же як і у Нікітської бордової.
Маса плодів сягає до 270 г і це її єдина перевага. Урожайність — середня і навіть нижча. Багато плодів осипається вже перед самим їх достиганням ще зеленими. Сорт проявляє високу партенокарпічність, а за наявності запилювачів — малонасінність. Говорити про розміри дерева складно, тому що через часті обмерзання не може набути розмірів, закладених в його генотипі.
Смак плодів хороший, але очевидно поступається Нікітській бордовій. За звичайних умов вони здатні зберігатись до 1,5 місяця. Але якщо ви все ж хочете вирощувати Гору Говерлу, то потрібно це робити на зимостійких штамбо чи скелетоутворювачах.
Джерело: Дерев'янко В.М., Дерев'янко Н.В. Гібридна хурма. // Садівництво по-українськи: журнал. - 2017, №3. - с. 90-93. Автори фото: Дерев'янко В.М, Дерев'янко Н.В.
Citrusforum :: Плодово екзотичні, субтропічні та ягідні культури :: Плодові, екзотичні та субтропічні рослини :: Субтропічні рослини :: Хурма :: Сорта
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі