Citrusforum
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

Queen mandarin

Перейти донизу

Queen mandarin Empty Queen mandarin

Повідомлення автор Vitalii Нд Бер 05, 2023 3:19 pm

Дерево сильноросле з темно-зеленим листям, без шипів, рослинність нагадує Cатсуми. Типове п’ятирічне дерево мандарина ''Queen'' має середню висоту 2,60 м і середню ширину 2,20 м. Цвітіння відбувається з кінця березня до квітня в Аліканте, Іспанія. Квітки не мають пилку і гермафродити. Сорт партенокарпічний і самонесумісний. Самонесумісність - це нездатність гермафродитної рослини виробляти насіння шляхом самозапилення, навіть якщо вона має життєздатні гамети .

"Mandarin Queen" (Королева) з'явився в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія, в 1987 році як природний гібрид батьківського насіння мандарина "Satsuma" і невідомого батьківського пилку. Спочатку було висаджено насіння плоду «Сатсума», і одне з посаджених насіння дало дерево з іншими плдами. Дерево з цього посадженого насіння було потім щеплено на підщепи «Macrophylla», «Volkameriana», «Carrizo» і «Cleopatra». Виробництво та оцінка фруктів розпочато в 1995 році. Були проведені випробування перехресного запилення з «Orogrande», «Oronules», «Ortanique», «Clemenpons», «Fortune» і «Valencia-Late». Лише випробування з «Fortune» іноді дають трохи насіння в плодах мандарина «Queen».

У 2006 році живці було відправлено в центр у Валенсії, Іспанія, для очищення різноманітності вірусу трістези. Живці було щеплено на підщепу в Аліканте, Іспанія, таким чином безстатево відтворивши новий сорт. У 2007 році чотири дерева, сертифіковані як вільні від трістези, зберігалися в селекційному блоку центру для подальшого розмноження, а чотири дерева були відправлені до селекційного блоку в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія. У 2009 році почали вирощувати плоди цих дерев.

Збирають плоди з початку січня до кінця квітня в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія.
Плід дуже легко очищається, має плоску форму і діаметр 58-68 мм. Пупок плоду дуже помітний. Плід містить близько 49-55% соку, дуже однорідний і має насичений оранжево-червоний колір шкірки. Сальні залози мають приємний аромат. У зрілому віці плоди мандарина «Queen» мають приблизно 1,05% концентрації кислоти та 12° Brix. На початку січня мандарин «Queen» має близько 1,25% концентрації кислоти та 11,5° Brix порівняно з підщепою Macrophylla. На кінець лютого мандарин «Queen» має близько 1,15% концентрації кислоти і 13,5° Brix порівняно з підщепою Cleopatra. До середини квітня мандарин «Queen» має близько 1,00% концентрації кислоти та 15° Brix порівняно з підщепою Cleopatra. Не проявляє чергування плодоношення.

Смак фруктів насичений солодкий і злегка кислуватий, приємний аромат. М'якоть плоду має оранжевий колір, з м’якою структурою та щільнішою текстурою сегментів, ніж у «Клементину». Фрукти також відрізняються високою соковитістю (48 - 55%). Великий діаметр серцевини і в середньому 16 добре розвинених сегментів. Зазвичай у плоді міститься від 14 до 16 сегментів. Стінки сегментів мають високу міцність і всередині є проміжна наявність пупка (як типовий пупок апельсина) діаметром від 1 до 5 мм. Рудиментарних сегментів немає. Незважаючи на те, що плід практично без кісточок, іноді буває насіння, сорт не потребує запилення. Зокрема, кількість насіння відсутня або дуже мала, структура поверхні насіння гладка, а середній розмір насіння становить 7 мм на 3 мм. Умовами вирощування легко керувати, оскільки вони не потребують обрізки та обробки для отримання хорошого врожаю.

Плодоношення, плоди та характеристики виробництва
Урожай зазвичай збирають із середини січня до кінця квітня в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія. Виробництво фруктів подібне до його батьківського сорту «Сатсума». Урожайність п’ятирічного дерева мандарина «Queen», щепленого на плантації на підщепі «Клеопатра», становить в середньому 75 кг з дерева.

Результати випробувань при зберіганні показали, що перші значні ознаки псування плодів були виявлені на 37 день, без обробки після збору врожаю (як імазаліл) при +5 Цельсія. Плід випробування мав Brix 13° і кислоту 1,05%.
Сприйнятливості до захворювань рослин чи плодів чи шкідників, окрім тих, які зазвичай пов’язані з видами цитрусових , не спостерігалося. Зокрема, мандарин «Queen» стійкий до Citrus Tristeza Virus (CTV) і видів Alternaria. Крім того, попелиця, кліщі та щитівки вражають цей сорт, подібно до «Клементину». Як і всі сорти, потрібні тільки літні обробки від шкідників.

Порівняння з існуючими мандаринами
Сорт мандарина «Queen» відрізняється від батьків терміном збору врожаю. «Satsuma» збирають у жовтні-грудні, а «Mandarin Queen» — у січні-квітні в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія. «Satsuma» має пухку шкірку, тоді як «Mandarin Queen» має шкірку, яку легко очистити, але вона не пухка. 'Satsuma' має помаранчевий колір, тоді як 'Mandarin Queen' має яскравий червонувато-оранжевий колір. 'Satsuma' має низький рівень кислотності під час збору врожаю, між 0,90 і 0,60, тоді як 'Mandarin Queen' має рівень кислотності 1,25 і 1,00 під час збору.
Мандарин «Queen» відрізняється від основних сортів середнього та пізнього сезону, оскільки дерева «Mandarin Queen» не плодоносять почергово і не потребують обрізки, як, наприклад, «Orri» або «Nadorcott». «Mandarin Queen» практично без кісточок, більшого розміру та насиченого оранжево-червоного кольору, ніж «Orri» та «Nadorcott». Стійкість мандарина «Mandarin Queen» до жари і холоду подібна до «Клементина».
Queen mandarin Queen_10 Queen mandarin Img_9610 Queen mandarin Mandar15 Queen mandarin Queen_11
Vitalii
Vitalii

Кількість повідомлень : 740
Дата реєстрації : 24.09.2015
Вік : 27
Звідки : Україна м.Тернопіль

https://www.facebook.com/groups/841247129892421/people/

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі