Абхазький ранній (Абхазский ранний)
Citrusforum :: Цитрусові :: Сорта цитрусових :: Мандарини :: Сатсума (C.unshiu)
Сторінка 1 з 1
Абхазький ранній (Абхазский ранний)
Соматичний мутант Citrus reticulata var. unshiu. Виділено в с. Гуміста (Сухумський район) в 1950 р Автори А.А. Гогіберідзе, Д.І. Цкіташвілі (Самоладас і ін., 1991). У 1970 р переданий в Держсортовипробування.
Дерево: низькоросле, 1,2-1,6 м висоти, з густою, сильно листяною кроною, розкидистої форми. Основні гілки середньої товщини, однорічні пагони короткі (8,5-11 см), округлі або ребристі, з короткими міжвузлями (0,8-1,2 см), без колючок. Листя: дрібні, 7,0-8,5 × 3,5-4,5 см), овальні або ромбовидні, черешки короткі (05-10 см), з вузькою крилаткою.
Квітки: середні, білі, з 5 пелюстками, рідше з 4. Тичинок 17-18, пильовики світло-кремові, пилок стерильний.
Плоди: середня маса одного плоду 90 г, вершина плоска, основа округла. Шкірка яскраво-помаранчева, тонка, гладка, чиститься добре. М'якоть помаранчева, соковита, сік рясний, сокові мішечки овальні, часточок 8-10, великих, неоднакових за величиною, насіння немає, смак солодко кислий, приємний.
Хімічний склад м'якоті: суху речовину - 10,10%, цукрів - 5,22%, лимонної кислоти - 0,70%, аскорбінова кислота - 36,51 мг / 100 г, цукрокислотний коефіцієнт - 7,4.
Особливості сорту: У плодоношення вступає на 2-й рік. Сорт раннього терміну дозрівання (початок жовтня). Врожайність 187 ц / га у віці 10 років), за морозостійкістю не поступається Unshiu. Плоди використовуються у свіжому вигляді, лежкі, транспортабельні. Служить вихідним компонентом при гібридизації.
Дерево: низькоросле, 1,2-1,6 м висоти, з густою, сильно листяною кроною, розкидистої форми. Основні гілки середньої товщини, однорічні пагони короткі (8,5-11 см), округлі або ребристі, з короткими міжвузлями (0,8-1,2 см), без колючок. Листя: дрібні, 7,0-8,5 × 3,5-4,5 см), овальні або ромбовидні, черешки короткі (05-10 см), з вузькою крилаткою.
Квітки: середні, білі, з 5 пелюстками, рідше з 4. Тичинок 17-18, пильовики світло-кремові, пилок стерильний.
Плоди: середня маса одного плоду 90 г, вершина плоска, основа округла. Шкірка яскраво-помаранчева, тонка, гладка, чиститься добре. М'якоть помаранчева, соковита, сік рясний, сокові мішечки овальні, часточок 8-10, великих, неоднакових за величиною, насіння немає, смак солодко кислий, приємний.
Хімічний склад м'якоті: суху речовину - 10,10%, цукрів - 5,22%, лимонної кислоти - 0,70%, аскорбінова кислота - 36,51 мг / 100 г, цукрокислотний коефіцієнт - 7,4.
Особливості сорту: У плодоношення вступає на 2-й рік. Сорт раннього терміну дозрівання (початок жовтня). Врожайність 187 ц / га у віці 10 років), за морозостійкістю не поступається Unshiu. Плоди використовуються у свіжому вигляді, лежкі, транспортабельні. Служить вихідним компонентом при гібридизації.
Citrusforum :: Цитрусові :: Сорта цитрусових :: Мандарини :: Сатсума (C.unshiu)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі