Garbi mandarin
Сторінка 1 з 1
Garbi mandarin
'Garbi' ('Fortune' × 'Murcott') і 'Safor' ('Fortune' × 'Kara') є останніми сортами цитрусових отриманих Валенсійським сільськогосподарським дослідницьким інститутом. Ці два нові сорти є пізньостиглими триплоїдними мандаринами, їх вивчали та випробовували в Центрі захисту рослин і біотехнологій IVIA. Це було контрольоване запилення в 1996 році між дипоїдним Fortune як батьківською (жінкою) та тангором Murcott ( C. reticulata × C. sinensis ) як батьком-(чоловіком). Вперше зацвіло в 2002 році, а плоди оцінювали з кампанії 2004/2005 до наших днів.
Сильноросло дерево з тенденцією до зростання в овальну форму і демонструє пониклий ріст. Головні гілки мають шипи ≈30 мм в довжину, хоча на нових гілках ≈80% вузлів мають шипи довжиною в середньому 7,2 мм.
Вічнозелені великі листя блискучого темно-зеленого кольору, прості з довгою листковою пластинкою (середня довжина 11,5 см) і середньою шириною листової пластинки (в середньому 3,8 см). Краї листків мають городчасті надрізи і гостру форму верхівки. Черешок середньої довжини (в середньому 13,6 мм) з невеликими крильцями. Листя дуже характерні і відрізняються від інших сортів мандарина.
Гарне цвітіння і врожайність плодів з перших років після щеплення, без видимої тенденції до чергового плодоношення. Квіти мандарина «Garbí» гермафродитні та білі. Цвітіння припадає на квітень і з’являється багато квіток. Плодючість пилку дуже низька: лише 0,4% пилкових зерен мандарина 'Garbí' проростає в культурі in vitro в порівнянні з зернами пилку мандарина 'Fortune', з яких проросло понад 82%. Переважають квітки дзвоноподібної форми, які майже повністю стоять. І пилок, і яйцеклітини стерильні, що робить плід без насіння.
Контрольоване перехресне запилення було проведено між мандарином «Garbí», клементином «Loretina» та мандарином «Fortune». П’ятдесят квіток клементину «Loretina» з рецептивним рильцем запилили внесенням одного пиляка мандарина «Garbí» та отримали плоди без насіння. Крім того, 50 квіток мандарина 'Garbí' було запилено пилком мандарина 'Fortune' і в середньому було отримано 0,3 насінини на плід. При відкритому запиленні насіннєві плоди мандарина «Garbí» зустрічалися дуже рідко. Ці результати підтверджують, що цей новий триплоїдний сорт по суті не має насіння і що утворення насіння в клементинах не викликається перехресним запиленням.
Плоди дозрівають наприкинці березня з індексом зрілості 9, залишаючись у гарних умовах на дереві до кінця квітня. Плід однорідний, твердий і злегка сплюснутий з дуже однорідною товщиною в діапазоні від 65 до 70мм. Вага зазвичай приблизно 63±21 г в середньому. Очищаються легко, як мандарин «Нова», привабливий з привабливим ароматом, який видають його ефірні олії, і має м'якоть з плавкою текстурою та мізерними залишками сегментів. Шкірка плодів середньо-оранжевого кольору (Index = 13) схожий на клементин «Clemenules»). Текстура поверхні загалом гладка з сильним блиском. Альбедо біле, а м’якоть оранжевого кольору. Ядро зазвичай приблизно 12,6±0,9 мм в діаметрі в середньому.
Плоди мають відсутні або слабкі рудиментарні сегменти і середню кількість добре розвинених сегментів (від 10 до 11 сегментів на плід) і відсутність пупка або дуже рідко.
У зрілості плоди мають високі загальні розчинні цукри та вміст кислотності, ≈2% концентрації кислоти та 17°-18°Brix, з кислотністю 18 г; оранжево-жовтий колір (ICC—15) схожий на Clemenules і відсоток соку 48%.
Якщо порівняти співвідношення мандарину 'Garbí' з його батьками на оптимальній стадії дозрівання (друга половина березня), то співвідношення мандарина 'Garbí' (8,9) нижче, ніж мандарину 'Fortune' (9,5) і тангору 'Murcott'. (10.3) в основному в результаті великої кількості кислот мандарина «Garbí». Смак злегка кислий, як у мандарина «Форчуна», з сильною клітковиною, легкої для вживання текстурою сегментів і приємним ароматом, що нагадує тангор «Муркот».
Хороша сумісність з Citrange Carrizo. Усі проведені тести – як на партіях із високим інокулятом, так і на листках, інокулованих in vitro – вказують на стійкість до грибів Alternaria і Tristeza. Зимостійкість подібна до батьківських сортів 'Fortune' і 'Murcott'.
На данний час, фермери розчаровані у серйозній проблемі, у вигляді плям на шкірі, які представляють Safor і Garbi і які заважають їх продажу.
Сильноросло дерево з тенденцією до зростання в овальну форму і демонструє пониклий ріст. Головні гілки мають шипи ≈30 мм в довжину, хоча на нових гілках ≈80% вузлів мають шипи довжиною в середньому 7,2 мм.
Вічнозелені великі листя блискучого темно-зеленого кольору, прості з довгою листковою пластинкою (середня довжина 11,5 см) і середньою шириною листової пластинки (в середньому 3,8 см). Краї листків мають городчасті надрізи і гостру форму верхівки. Черешок середньої довжини (в середньому 13,6 мм) з невеликими крильцями. Листя дуже характерні і відрізняються від інших сортів мандарина.
Гарне цвітіння і врожайність плодів з перших років після щеплення, без видимої тенденції до чергового плодоношення. Квіти мандарина «Garbí» гермафродитні та білі. Цвітіння припадає на квітень і з’являється багато квіток. Плодючість пилку дуже низька: лише 0,4% пилкових зерен мандарина 'Garbí' проростає в культурі in vitro в порівнянні з зернами пилку мандарина 'Fortune', з яких проросло понад 82%. Переважають квітки дзвоноподібної форми, які майже повністю стоять. І пилок, і яйцеклітини стерильні, що робить плід без насіння.
Контрольоване перехресне запилення було проведено між мандарином «Garbí», клементином «Loretina» та мандарином «Fortune». П’ятдесят квіток клементину «Loretina» з рецептивним рильцем запилили внесенням одного пиляка мандарина «Garbí» та отримали плоди без насіння. Крім того, 50 квіток мандарина 'Garbí' було запилено пилком мандарина 'Fortune' і в середньому було отримано 0,3 насінини на плід. При відкритому запиленні насіннєві плоди мандарина «Garbí» зустрічалися дуже рідко. Ці результати підтверджують, що цей новий триплоїдний сорт по суті не має насіння і що утворення насіння в клементинах не викликається перехресним запиленням.
Плоди дозрівають наприкинці березня з індексом зрілості 9, залишаючись у гарних умовах на дереві до кінця квітня. Плід однорідний, твердий і злегка сплюснутий з дуже однорідною товщиною в діапазоні від 65 до 70мм. Вага зазвичай приблизно 63±21 г в середньому. Очищаються легко, як мандарин «Нова», привабливий з привабливим ароматом, який видають його ефірні олії, і має м'якоть з плавкою текстурою та мізерними залишками сегментів. Шкірка плодів середньо-оранжевого кольору (Index = 13) схожий на клементин «Clemenules»). Текстура поверхні загалом гладка з сильним блиском. Альбедо біле, а м’якоть оранжевого кольору. Ядро зазвичай приблизно 12,6±0,9 мм в діаметрі в середньому.
Плоди мають відсутні або слабкі рудиментарні сегменти і середню кількість добре розвинених сегментів (від 10 до 11 сегментів на плід) і відсутність пупка або дуже рідко.
У зрілості плоди мають високі загальні розчинні цукри та вміст кислотності, ≈2% концентрації кислоти та 17°-18°Brix, з кислотністю 18 г; оранжево-жовтий колір (ICC—15) схожий на Clemenules і відсоток соку 48%.
Якщо порівняти співвідношення мандарину 'Garbí' з його батьками на оптимальній стадії дозрівання (друга половина березня), то співвідношення мандарина 'Garbí' (8,9) нижче, ніж мандарину 'Fortune' (9,5) і тангору 'Murcott'. (10.3) в основному в результаті великої кількості кислот мандарина «Garbí». Смак злегка кислий, як у мандарина «Форчуна», з сильною клітковиною, легкої для вживання текстурою сегментів і приємним ароматом, що нагадує тангор «Муркот».
Хороша сумісність з Citrange Carrizo. Усі проведені тести – як на партіях із високим інокулятом, так і на листках, інокулованих in vitro – вказують на стійкість до грибів Alternaria і Tristeza. Зимостійкість подібна до батьківських сортів 'Fortune' і 'Murcott'.
На данний час, фермери розчаровані у серйозній проблемі, у вигляді плям на шкірі, які представляють Safor і Garbi і які заважають їх продажу.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі