Citrusforum
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

Setoka mandarin

Перейти донизу

Setoka mandarin Empty Setoka mandarin

Повідомлення автор Vitalii Сб Бер 11, 2023 3:15 pm

Setoka (せとか, Сетока) - назва сорту "Setoka" була названа на честь міста Seto в Японії, яке можна побачити з району вирощування (місто Kuchinotsu, префектура Nagasaki), очікуваного вирощування в регіоні Setouchi та хорошого аромату цього сорту. Він символізує процвітання, здоров'я та довголіття. Отже, часто його видають в якості подарунків.

Це середньостиглий цитрус, який дозріває початок лютого - кінець березня. Цей тангор був виведений у 1984 р. в Організації сільськогосподарських досліджень (раніше Експериментальна станція фруктових дерев Міністерства сільського, лісового господарства та рибальства) у Kuchinotsu, містечку в місті Minamishimabara в префектурі Nagasaki. Сорт був створений шляхом багаторазового схрещування в 1984 році і був виведений шляхом схрещування Kiyomi х Encore №2. Потім продукт цього схрещування був змішаний з гібридом мандарина «Murcott» («Kiyomi х Encore №2» X «Murcott»), родом зі Сполучених Штатів.

Цей новий сорт спочатку був позначений як Tangor Norin № 8 восени 1998 року, а в 2001 році він був офіційно зареєстрований як сорт під реєстраційним номером 9398. Сьогодні ''Setoka'' в основному вирощують у префектурі Ehime в Японії, з теплою денною температурою, прохолодними вечорами та тривалими періодами сонячного світла. Сорт також виробляється в Сазі, Хіросімі, Нагасакі, і префектури Вакаяма. У сезон ''Setoka'' продаються через вибрані бакалійні магазини, ринки та дистриб’ютори в Японії. Сорт також експортується в інші країни Азії як фрукт преміум-класу.

Розмір плоду становить від 200 до 300 грамів, що є відносно великим для типу 'Тангор'. Шкірка тонка, її легко очищати. Поверхня плоду глянцева (шерховатість спостерігається рідко), гладка і красива, від яскраво-оранжевого до темно-оранжевого-червоного кольору, прилипає до м’якоті, а під шкіркою є дуже тонкий або майже відсутній шар білої губчастої серцевини, непомітний під час їжі.

Наявність помітних сальних залоз. Ці сальні залози виділяють ароматичні ефірні олії в повітря, коли шкірку очищають, додаючи відчуття. Має середній аромат, схожий на King Mandarin, Encore або Murcott. Сік має цукристість 13-14 градусів, і цей вміст цукру змішується з низькою кислотністю, менше одного відсотка, створюючи солодкий, солодкуватий і пікантний смак з тонкими гострими відтінками. Тому це сорт із хорошим балансом солодкості та кислинки. Желеподібна текстура. М'якоть оранжева і соковита, розділена на 11-12 сегментів тонкими мембранами, непомітний під час їжі, а центр плоду часто порожнистий. Кількість насіння приблизно від 0 до 5. Для нього також характерна сильна партенокарпія. Сезон збору врожаю триває з початку лютого до кінця лютого в Нагасакі, (в інших регіонах до березня).

Разом із «Harumi» та «Shiranui» (Dekopon), він має високий рейтинг на ринку та привертає увагу з-за кордону, і є сортом преміум-класу. Кажуть, що його можна збирати пізніше, ніж близький вид «Reiko» (все ще росте на дереві), і він добре зберігається після збору.

Оскільки він має багато колючок, поверхню плоду легко пошкодити. Для отримання якісних плодів при вирощуванні іноді зрізають шипи на гілках або плоди упаковують в мішки. Оскільки навколопліддя і воронка тонкі і їх легко їсти, великі бездоганні плоди продаються за високими цінами як подарунки. Оскільки довгі шипи спричиняють поширення раку цитрусових на плодах і стають перешкодою під час роботи, селекція сортів без шипів ведеться з 2001 року, а саджанці «Шип без шипів» є на ринку приблизно з 2010 року. (Але між молодими деревами з'являються колючки.)
Стійкість дерева від середньої до слабкої, а форма дерева від середньої до відкритої. Гарне зав'язування плодів і результати з року в рік. Він стійкий до парші та раку, сприйнятливий до вірусу трістези цитрусових (CTV) і має високу захворюваність.

Існує «Reiko» як цитрус, який був зареєстрований як інший сорт із однаковою схемою схрещування, але з різними сортами. У міру зростання популярності ''Setoka'' трапляються випадки, коли торгову марку Reiko порівнюють із Masaki, оскільки вони мають ту саму материнську марку, але номер системи «Kiyomi x Encore» є № 2 для Setoka, Reiko. Червоний (Reiko) трохи відрізняється від No.5. Ви можете насолоджуватися різними смаками в одному схрещуванні.
Setoka mandarin Setoka10 Setoka mandarin 32502_10 Setoka mandarin 1000_f10 Setoka mandarin 1000_f11
Vitalii
Vitalii

Кількість повідомлень : 740
Дата реєстрації : 24.09.2015
Вік : 27
Звідки : Україна м.Тернопіль

https://www.facebook.com/groups/841247129892421/people/

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі