Citrusforum
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

Ананасовий абрикос

Перейти донизу

Ананасовий абрикос Empty Ананасовий абрикос

Повідомлення автор Yurii Вт Бер 02, 2021 10:53 am

Ананасовий - сорт абрикоса середнього терміну дозрівання. Отримано сорт в Державному Нікітському ботанічному саду (Крим). В Україні цей сорт більше відомий під назвами Ананасовий, персиковий.
Селекціонер: Костіна К.Ф.
Даний сорт зустрічається в Криму, в Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській областях, на Північному Кавказі, Дагестані, Осетії.
Дерево сильноросле, формує плоско, широко розкидисту крону. Спостерігається схильність до загущення крони. Потребує ретельної, щорічної, формує обрізку. При сильному загущенні крони, рослини перевантажуються врожаєм, знижується закладка квіткових бруньок, послаблюється плодоношення. Для сорту прийнятні різні форми крони, але краща розріджено двоярусне.
Однорічні пагони нижче середньої товщини і довжини, злегка дугоподібні, знизу оливкового, зверху коричневого кольору.
Листя середніх розмірів, загострені-яйцеподібні, з поступовим переходом до зубця, голі, тупо-пильчато-зазубрені по краю пластинки, брудно-зелені зверху і білувато-зелені знизу. Черешок досить довгий (35-45мм), середньої товщини, пурпурно-червоний, темніший по жолобку, з 1-2, рідше 3-ма дрібними залозками біля основи листка.
Квітки середніх розмірів (27-29мм), білі, пелюстки округлі, слабо увігнуті, з блідо-рожевими прожилками.
Плоди середнього розміру і великі, масою (45-50г.), Округлої або округло-овальної форми, зі злегка втиснула і скошеної до спинної сторони вершиною, більш-менш стислі з боків, з досить широким черевним швом, що ділять плід на дві, часто нерівні, половинки. Поверхня плоду злегка горбиста, шорстка. Шкірочка не сильно щільна, з густим оксамитовим опушенням, матова, світло-жовта, золотистого кольору майже без рум'янцю, іноді з неяскравим помаранчевим або червоним засмагою.
М'якоть світло-жовта, ананасового кольору з помаранчевим відтінком, досить ніжна, середньої соковитості і щільності, ніжно волокниста, з гармонійним поєднанням кислоти і цукру, дуже ароматна, відмінного смаку, при перезріванні на дереві стає злегка борошнистою.
Насінина добре відділяється від м'якоті. Кісточка середніх розмірів, масою - (2-2,3г.), Округло-яйцевидної форми, плоска з боків.
Цвіте в середні строки. Цвітіння починається на 1-2 дня пізніше, ніж у сорту Червонощокий, або одночасно з ним. Плодоношення відбувається в основному на однорічних пагонах і обростають плодових гілочках, прутиків.

Сорт самоплідний і відмінно плодоносить в односортних насадженнях. Навіть якщо дерево буде висаджено в одиничному варіанті на ділянці, врожайність буде високою. Однак наявність поблизу інших сортів дозволяє помітно поліпшити смакові якості плодів.
Дозрівають плоди в середині липня, на 5-6 днів пізніше сорту Червонощокий. Дозрівання плодів нерівномірне, розтягнуте, протягом 1-2-х тижнів. При повному дозріванні на дереві плоди мають тенденцію ставати борошнистими, перезрілі плоди сильно осипаються, особливо при нестачі вологи в грунті. У зв'язку з цим урожай доводиться знімати за кілька днів до повного дозрівання плодів (в стадії технічного дозрівання), причому в кілька прийомів, щоб отримати максимальний вихід товарної продукції. Плоди доцільно збирати, коли вони набувають насичену жовте забарвлення, але м'якоть ще залишається досить щільної.
Плоди мають привабливу зовнішність і високими смаковими і технологічними якостями, відрізняються гармонійним поєднанням цукру і кислоти і сильним приємним ананасовим ароматом, завдяки якому цей сорт і отримав свою назву.
Скороплідний сорт. Вступає в пору плодоношення на 3-4-й рік після посадки в сад. Врожайність висока, щорічна. Столовий сорт. Невимогливий до умов зростання, витривалий сорт.

У Криму і південних районах України однорічні прирости в період спокою підмерзають тільки в більш холодні зими. Зимостійкість в інших регіонах України вища за середню.
За стійкістю до грибних хвороб сорт Ананасовий більш стійкий в порівнянні з сортом Червонощокий. Страждає значно слабкіше від плямистості і монилиоза, клястероспоріоза.
Застосування плодів універсальне - як в свіжому вигляді, так і для приготування компотів, соків, джемів, варення. Зняті в стадії технічної зрілості плоди досить добре витримують транспортування і зберігання. Особливо високо цінуються плоди ананасно для консервації.
Цінною властивістю сорту є також більш пізніше дозрівання в порівнянні з основним промисловим сортом Краснощок, що дає можливість подовжити сезон використання свіжих плодів абрикоса і період реалізації врожаю.
Введено в стандартний асортимент як основний сорт в Криму, на півдні України.
Ананасовий абрикос Urozha10
Yurii
Yurii
Модератор

Кількість повідомлень : 155
Дата реєстрації : 25.09.2015
Звідки : Україна

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі