Черешнева смородина
Citrusforum :: Плодово екзотичні, субтропічні та ягідні культури :: Ягідні рослини :: Смородина (порічка) :: Смородина чорна
Сторінка 1 з 1
Черешнева смородина
Середньопізній сорт чорної смородини. Відрізняється крупноплідністю, високою врожайністю, середньої самоплідністю, підвищеними рівнями біоактивних речовин, комплексною стійкістю до борошнистої роси, антракнозу, септоріозу, але в пізній термін може незначно вражатися іржами. Недостатньо посухостійкий.
Сорт селекції Інституту садівництва УААН. Є четвертим беккросним поколінням від смородини черешчатої. Вихідна форма В-36-16 отримана в 1975 році за такою схемою схрещування: [(смородина чорна х смородина черешчата) х (Юність х Зоя) х (Мінай Шмирьов х Білоруська солодка)]. Селекціонери К.Н.Копань, У.П Копань.
Кущ сильнорослий, прямостоячий, з товстими прямими пагонами. Китиці довгі, у яких рихло розміщено 10-15, іноді до 20 ягід. Ягоди великі, досить одномірні, середньою масою 1,9-2,2 г, великі - 3,5-4,5 г, округлі, чорні, блискучі. Шкірочка товста, але не груба, еластична, міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин 13,86-15,78%, цукрів 12,06-12,99%, кислот 2,38-2,56%, пектинів 1,42-1,76%, фенольних з'єднань 569,42-606,4 мг, вітаміну С 202,41-208,68 мг на 100 г сирої маси. Цим забезпечується високий лікувально-дієтичний потенціал ягід, відмінні якості й смак продуктів їхньої переробки.
Дозрівають дружно, практично одночасно, можуть довго втримуватися на кущах, не обсипаючись. Споживаються у свіжому виді, для заморозки й техпереробки (соки, виноматеріали, високовітамінне желе).
З 1999 року сорт Черешнева уведений до Реєстру сортів рослин України й рекомендований для промислового й аматорського ягідництва в Лісостепу й Поліссі України. У селекції використовується на крупноплідність, комплексну стійкість до грибних хвороб.
Сорт селекції Інституту садівництва УААН. Є четвертим беккросним поколінням від смородини черешчатої. Вихідна форма В-36-16 отримана в 1975 році за такою схемою схрещування: [(смородина чорна х смородина черешчата) х (Юність х Зоя) х (Мінай Шмирьов х Білоруська солодка)]. Селекціонери К.Н.Копань, У.П Копань.
Кущ сильнорослий, прямостоячий, з товстими прямими пагонами. Китиці довгі, у яких рихло розміщено 10-15, іноді до 20 ягід. Ягоди великі, досить одномірні, середньою масою 1,9-2,2 г, великі - 3,5-4,5 г, округлі, чорні, блискучі. Шкірочка товста, але не груба, еластична, міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин 13,86-15,78%, цукрів 12,06-12,99%, кислот 2,38-2,56%, пектинів 1,42-1,76%, фенольних з'єднань 569,42-606,4 мг, вітаміну С 202,41-208,68 мг на 100 г сирої маси. Цим забезпечується високий лікувально-дієтичний потенціал ягід, відмінні якості й смак продуктів їхньої переробки.
Дозрівають дружно, практично одночасно, можуть довго втримуватися на кущах, не обсипаючись. Споживаються у свіжому виді, для заморозки й техпереробки (соки, виноматеріали, високовітамінне желе).
З 1999 року сорт Черешнева уведений до Реєстру сортів рослин України й рекомендований для промислового й аматорського ягідництва в Лісостепу й Поліссі України. У селекції використовується на крупноплідність, комплексну стійкість до грибних хвороб.
Citrusforum :: Плодово екзотичні, субтропічні та ягідні культури :: Ягідні рослини :: Смородина (порічка) :: Смородина чорна
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі