Чернеча смородина
Citrusforum :: Плодово екзотичні, субтропічні та ягідні культури :: Ягідні рослини :: Смородина (порічка) :: Смородина чорна
Сторінка 1 з 1
Чернеча смородина
Відрізняється високою, стабільною врожайністю, що базується на самоплідності, комплексною стійкістю до грибних хвороб, технологічністю куща.
Середньостиглий сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Отриманий від схрещування в 1975 році сортів Новина Прикарпаття й Мінай Шмирьов. Селекціонери К.Н.Копань, В.П.Копань.
Кущ середньорослий, досить компактний. Пагони товсті, прямі з короткими міжвузлями. Китиці середні, щільні, густо розміщені на пагонах. Ягоди великі, одномірні, середньою масою 1,5 г, великі 2,5 г, опукло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка середньої товщини, еластична, міцна, із сухим відривом.
М'якоть коричнувато-зелена, приємного кисло-солодкого смаку (4,0-4,5 бали); містить: сухих речовин 13,21%, цукрів 10,4%, органічних кислот 2,1%, пектинів 1,03%, фенольних з'єднань 672,72 мг, вітаміну С 183,12-187,0 мг на 100 г сирої маси.
Дозрівають дружно, практично одночасно, але мають потребу у своєчасному збиранні, тому що при перезріванні схильні до опадання. Використовуються для споживання у свіжому виді, заморозки й всіх видів техпереробки (соки, желе, джеми, виноматеріали).
Сорт Чернеча рекомендується для введення до Реєстру сортів рослин України з 2000 року й становить інтерес для інтенсивної культури чорної смородини в зонах Лісостепу й Полісся з повною механізацією оброблення, включаючи й збирання врожаю, а також для аматорського ягідництва. Може використатися в технологіях із загущеним розміщенням кущів у ряді (50-60 см).
Середньостиглий сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Отриманий від схрещування в 1975 році сортів Новина Прикарпаття й Мінай Шмирьов. Селекціонери К.Н.Копань, В.П.Копань.
Кущ середньорослий, досить компактний. Пагони товсті, прямі з короткими міжвузлями. Китиці середні, щільні, густо розміщені на пагонах. Ягоди великі, одномірні, середньою масою 1,5 г, великі 2,5 г, опукло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка середньої товщини, еластична, міцна, із сухим відривом.
М'якоть коричнувато-зелена, приємного кисло-солодкого смаку (4,0-4,5 бали); містить: сухих речовин 13,21%, цукрів 10,4%, органічних кислот 2,1%, пектинів 1,03%, фенольних з'єднань 672,72 мг, вітаміну С 183,12-187,0 мг на 100 г сирої маси.
Дозрівають дружно, практично одночасно, але мають потребу у своєчасному збиранні, тому що при перезріванні схильні до опадання. Використовуються для споживання у свіжому виді, заморозки й всіх видів техпереробки (соки, желе, джеми, виноматеріали).
Сорт Чернеча рекомендується для введення до Реєстру сортів рослин України з 2000 року й становить інтерес для інтенсивної культури чорної смородини в зонах Лісостепу й Полісся з повною механізацією оброблення, включаючи й збирання врожаю, а також для аматорського ягідництва. Може використатися в технологіях із загущеним розміщенням кущів у ряді (50-60 см).
Citrusforum :: Плодово екзотичні, субтропічні та ягідні культури :: Ягідні рослини :: Смородина (порічка) :: Смородина чорна
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі